Show Mobile Navigation

Thursday, 28 June 2012

, , , , , , ,

IPO Felda Global Ventures FGV Melonjak 18.5% Menjadi RM5.39 Sesaham!!

nescafe ais - 12:36
Felda Global Ventures1 IPO Felda Global Ventures (FGV) Melonjak 18.5% Menjadi RM5.39 Sesaham!!

Berbeza dengan era tahun 1990-an dahulu, di mana sekitar pada tahun 1993 kita mampu melihat dan menyaksikan episod berlaku apa yang di dinamakan sebagai ‘Super Bull Run’ iaitu suatu lonjakan saham luar biasa di pasaran saham tempatan. Itu kisah 19 tahun dahulu….Sekarang?

Kita sama sekali tidak boleh mengharapkan untuk membuat wang mudah untuk sebarang IPO. Kalau dahulu nak buat duit dengan IPO, mendapatkan keuntungan sehingga 100% tidaklah suatu mengejutkan sebenarnya. Ia hanya sekadar cerita biasa sahaja.

Walaupun mungkin pada ketika itu, akan ada kalangan yang merasakan sangat “Sui” (malang) atau dalam bahasa lebih sedap untuk didengar “tiada lagi rezeki” disebabkan tidak berjaya mendapatkan walaupun hanya 1 lot (bersamaan 1,000 unit saham) dalam permohonan IPO anda tetapi anda masih boleh keuntungan yang begitu mengujakan pada hari penyenaraian.
“Orang kata kalau tak dapat hujan lebat, dapat tempias hujan pun jadilah kan?”
Apa yang hanya mereka-mereka perlu lakukan adalah pada masa itu :
  1. Menghubungi remisier mereka
  2. Membeli apa sahaja unit saham berdasarkan harga terpapar di skrin
  3. Akhirnya mereka yang merupakan “pemburu saham” ini akan mendapat keuntungan mudah semasa era “Super Bull Run”
Hari ini, jikalau anda mahu bermain dengan saham, kalau dapat keuntungan sekitar 10% pada hari penyenaraian pun boleh dikatakan cukup bertuah untuk pemburu-pemburu saham. Hakikatnya, pada tahun ini sahaja 3 daripada 5 syarikat yang telah disenaraikan tahun telah hilang antara 4% dan 20% daripada nilai permodalan pasaran mereka sehingga akhir bulan Mei yang lalu.

Ini harga yang perlu dibayar oleh kalangan pemburu saham yang meletakkan wang hasil titik peluh mereka selama ini sentiasa berdepan dengan risiko yang cukup besar untuk situasi pasaran saham pada hari ini yang sukar untuk dijangka.

Sedang dalam situasi di mana ramai yang menyangka mereka akan menerima limpahan kekayaan daripada lonjakan luar biasa Facebook Inc(Nasdaq : saham facebook), akhirnya berita yang mereka dapat perhatikan, hanyalah saham Facebook saham kehilangan 29% daripada nilai harga IPO Bacebook sekitar $38 sesaham yang ditutup pada ketika itu.

Felda Global Ventures Holdings (FGVH) disenaraikan di Bursa Malaysia (Bursa Saham Malaysia) dengan permodalan pasaran berjumlah RM16.599 bilion berdasarkan harga petunjuk IPO sebanyak RM4.55 sesaham. Sukar dibayangkan di mana 3.648 juta saham Felda bakal terpapung dalam pasaran. Sebenarnya Felda Global Ventures Holdings (FGVH) boleh dikatakan pemain lain dan prestasinya juga agak berbeza dengan Facebook memandangkan Felda adalah pemegang industri kelapa sawit ketiga terbesar di dunia.

Dan hari ini, pada ketika laporan ini dikeluarkan, penyenaraian IPO Felda Global Ventures ini di Bursa Malaysia merupakan hari di mana menyaksikan saham Felda Global Ventures Holdings Bhd melonjak sebanyak sebagai 19.3 peratus apabila disenaraikan buat pertama kali dengan tawaran permulaan (IPO) sejumlah US$3.1 bilion sekaligus berjaya mengatasi kemerosotan berbanding senarai saham di seluruh dunia ketika ini.

Apa tidaknya dengan kegagalan penyenaraian Facebook dan penangguhan beberapa kali beberapa IPO Asia disebabkan kebimbangan pelabur terhadap krisis hutang di Eropah dan juga ekonomi yang tampak perlahan, pastinya yang melabur tidak akan senang duduk dibuatnya di hari penyenaraiannya.
IPO FGV IPO Felda Global Ventures (FGV) Melonjak 18.5% Menjadi RM5.39 Sesaham!!

Akhirnya hari ini :
  1. penyenaraian kedua terbesar tahun selepas Facebook menyaksikan saham Felda, yang memegang kuasa sebagai syarikat kelapa sawit ketiga terbesar di dunia ketiga terbesar minyak sawit dunia syarikat dibuka kepada RM5.39 sesaham (peningkatan sebanyak 18.5 peratus), berbanding dengan harga rujukan pada awalnya sekitar RM4.55
  2. Dalam beberapa minit dagangan bermula, saham Felda melonjak sebanyak 19.3 peratus bersamaan RM5.43 sesaham.
P/S : Siapakah agaknya yang untung disebalik IPO Felda hari ini. Benarkah kalangan orang Felda mendapat limpahan dan keuntungan besar daripada penyenaraian IPO Felda kali ini? Berapa ramai kalangan di sini yang berkesempatan beli saham Felda sebelum ini? Apa kata anda (pemburu-pemburu saham) dengan hasil penyenaraian IPO Felda setakat ini?
SILA TINGGALKAN KOMEN DISINI DAN SHARESILA LIKE FANPAGE KAMI DAN SHARE ARTIKEL INI


0 comments:

Post a Comment