Show Mobile Navigation

Wednesday, 11 June 2014

Pengantin Kecewa Rekaan Pelamin Yang Ditempah Tidak Seperti Yang Digambarkan

nescafe ais - 11:59
Alangkah bahagia rasa hati sekiranya dapat menjadi Raja Sehari dengan pelamin yang begitu indah sekali ya?

Walauapapun berhati hatilah ketika memilih wedding planner kerana ini terdapat aduan yang mana rekaan pelamin yang mereka tempah itu indah khabar dari rupa.

Review ini dibuat terhadap pereka pelamin Lots of Love  - bridal dari Kuala Lumpur.

FB Lots of Love

Ini kisah mereka...

Masa mula-mula plan, rasa macam betul ke nak ambik bridal dari KL ni, sebab takut kos mahal. Kos travel lagi, penginapan lagi. Last-last decide, tapelah, tolong member. Ini gambar contoh pelamin yang aku agree:



Ni gambar yang dia bagi kat aku. Masa mula2 dapat, aku tau dah ni mesti dia amik dari page org lain. Aku siap google image, and memang betul pun dia amik dari page lain. Sedapkan hati, maybe dia just amik as contoh. So aku pun mintak la pelamin yang betul2 dia yang buat.


Ini pelamin yang dia buat sendiri. Katanya la. Ana (bukan nama sebenar) cakap, pelamin aku akan jadi macam ni. props semua sama. Aku pun layan.

Al kisah ceritanya bermula begini.

Service – Mula-mula service memang thorbaik. Aku siap suruh dia datang Johor dulu sebab nak suruh dia tengok tempat pelamin. Ana pun turun la Johor dengan baby dia yang baru je lahir, melihat kawasan. Ukur punya ukur, diskas2 and decide buat macam mana. Ana pun ada bagi cadangan2 yang menarik, so boleh kita guna untuk tambahan2 idea.
Aku kahwin Sabtu, 31st May 2014. Bayangkan, hari Jumaat, sehari before kahwin, tengah hari tu aku asyik call Ana, tak berangkat. Mula2 dah risau dah, tapi tak apa, sedapkan hati. Maybe ada kerja la tu kot. Tak lama lepas tu, baru dia angkat, “Dali, kita tengah make up orang ni”. FINE.

Beberapa jam kemudian, aku call lagi, tak berangkat. Masa tu dah petang Jumaat. Pelamin tak pasang lagi. Risau serius risau. Aku mesej, bila nak sampai. Lepas tu baru dapat reply, “Dali, husband kita baru bertolak.”

Aku macam whatttttttttttt. Masa tu dah pkul 3 lebih, baru nak bertolak? Habis tu sampai dalam pkul berapa? 7 petang? Member2 dah cuba tenangkan pengantin. Tak apa lah, biasa la tu ada yang bridal memang pasang pelamin lambat pun. Aku tanya, kenapa gerak lambat, kata pasang petang. Dia balas, “Suami kita nak gerak after solat jumaat.”

And guess what. Dah nak dekat pukul 7 aku call, tak angkat2. Berkali2. Macam2 sms aku bagi. Sedih tak sedih, pukul 7 malam, tak ada kabar berita. Lepas tu tak sampai2. Aku masa tu memang sedih tahap alahai….. Memang dah meleleh je air mata. Sedu sedan. Tatau kenapa dia buat sampai macam tu sekali. At least, angkat lah phone, ni senyap je. Aku dah call husband dia, pun tak berangkat jugak. Aku call time whatsapp dia online, memang tak berangkat.

Pukul 8 malam, baru dapat response. Terkejut aku. Rupanya tak bertolak lagi. Subhanallah… Aku nak taip ni pun, sakit dada bila ingat balik saat2 malam tu. Haih…. Katanya, pukul 10 baru nak bertolak. Habis tu tadi tu apa? Kata bertolak dah? So maknanya sampai dalam pukul 1-2 pagi la kan. Masa tu memang asyik menangis je. Nasib baik ada bridemaids yang tolong tenangkan aku. Kakak2 and family pun semua tenangkan. Aku dah nangis teresak2 sedu sedan bagai.

Family suruh tido, aku pun tido. Sebab memang semua masa tu dah ready, aku pun memang plan nak tido awal. Pukul 10 tu da tak buat apa dah, cuma pelamin je yang tak pasang2 lagi. Aku set alarm, pukul 1:30 pagi. Bangun2, cepat2 check hp, tak ada sms, tak ada misscall. Call husband Ana, nak tanya dah sampai mana. And guess what, dia cakap dekat Nilai. Nak minum2 dulu. Subhanallah. Masa tu jantung da nak tercabut. Apa ke hal nya kata bertolak pukul 10, tapi pukul 1:30 baru sampai Nilai???????? Siap cakap nak minum2 dulu tu. Kalau korang jadik aku, apa perasaan. Lepas tu kalau 1:30 pagi baru sampai Nilai, sampai johor pukul berapa? 4 pagi? siap pasang pelamin pukul berapa? 6 pagi?

Di pendekkan cerita, korang sendiri paham2 lah perasaan aku masa tu. Memang tak boleh tidur dah. Mak suruh solat. Aku solat hajat, solat taubat, dah tiup dah Al-Fatihah dekat suami dia, supaya cubalah faham perasaan aku ni. Berdoa jugak dekat Allah semoga tabah hati menghadapi dugaan… Sedihnya bila ingat balik waktu2 tu. Aku pulak bukan jenis melenting2, ikut hari rasa nak maki hamun je. Tapi tak pandai (T_T)
Pukul 4 pagi, aku call, dekat mana? Nasib baik angkat. Dekat Tangkak. Tercabut jantung lagi. Tangkak – Kluang, lagi dua jam. Abis tu pelamin sampai pukul berapa? 6 pagi? Pasang2 semua, siap pukul berapa? Yang aku geramnya, suami Ana, cakap tanpa rasa bersalah. Aku cakap, mana ada orang pasang pelamin pukul 6 pagi.. dia cakap, ‘ha tu aa… tapi nak buat mcm mana kan..’ Subhanallah.. Ada jugak manusia macam ni..

Pukul 5 pagi aku da start mandi, siap2 nak ke tempat kenduri aku. Sampai sana, bridemaids aku semua dah bangun.. Sejuk sikit tengok diorang da start tolong2 kemas barang. Lega aku ada yang bagus macam diorang ni. Dah pukul 6 pagi ni, aku pun call la Afiq. Tak berangkat. Aku call banyak kali. Tak berangkat. Jam da dekat pukul 6:30 pagi. Aku masuk bilik pengantin, solat subuh. Bila solat subuh, mengadu padaNya, aku rasa sebak sangat2. Sangat2. Aku menangis lagi pagi tu. Beristighfar banyak2. Kenapalah diorang tak angkat phone… Pukul 7 pagi, pelamin masih tak di pasang. Majlis start pukul 9 pagi.

Kak Liza, juru mekap aku, dah sampai. Bila dia tau pelamin tak sampai lagi, dia pun risau. Kak Liza sangat2 lah bagus. Aku pun mulakan mekap, dengan pelamin yang masih tak terpasang.

Pukul 7:30 pagi, bridemaid aku bagi tau, ‘Kak Dali, diorang dah sampai’. Ya Allah…………. Leganya subhanallah… Legaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa sangat2. At least diorang datang la kan. Aku memang sangat2 lega. Aku dah malas nak pikir apa dah masa tu. Cuma bila pihak lelaki datang, diorang masih lagi pasang2 pelamin.. malu memang sangat lah malu..

Selesai mekap, aku belum ada kesempatan nak tengok pelamin macam mana, sebab aku mekap dekat tingkat atas. Hopefully, macam yang aku nak.. Bila tok kadi panggil turun, benda first yang aku nak tengok bukanlah Kamil, tapi pelamin. haha. Risau weh masa tu. Tetapi, apakan daya, kecewa. Kecewa. Kecewa. Pelamin tidak seperti yang dijanjikan. Aku bayar RM2500 untuk pelamin di bawah.


Beza tak? sgt beza. Benda bulu2 tu entah ke mana, meja entah ke mana.. dengan kerusi dah berkulat bagai.. aku tatau la daun2 gantung tu, katanya penuh, aku tengok jarang2 kemain. color dah berwarna warni bagai. caca merba. tolak bunga telur tu, sebab bunga telur yang cantik tu abg n kakak ipar aku yang buat.


Ni bantal berlubang, terbakar bagai dia bagi kat aku..


Tempat merenjis yang dah tertanggal, ada tiga je mangkuk. Patutnya ada 4, suami Ana dengan selamba je ckp, ‘patah lagi satu’

Pernah tak rasa geram, yang sampai tak tau nak cakap apa. Dah lah tak angkat phone bila call. Habis majlis, husband confront dekat husband Ana. Boleh husband dia cakap, ‘kitorang tatau apa2, kitorang cuma ikut cakap bos je.’ Paling aku geram, dia cakap ‘Saya pun lupa ada kena pasang pelamin hari ni’. Terkejut aku bila dia cakap macam tu. Afiq asyik cakap, apa2 tanya Ana. Saya tak tau apa2. Oh mai. Korang duduk serumah, tidur sekatil kot. And yang aku peliknya, tiap kali aku mintak quotation, Sue akan cakap, kejap kita tanya husband kita dulu. Lepas tu husband dia boleh cakap dia tatau pape pasal bisnes Sue ni. Ya Allah..

Apabila selesai majlis, pelbagai cerita aku dengar pasal Afiq ni. Daripada saudara mara dan rakan2. Walaupun diorang dah trang tang tang datang lewat, masa diorang pasang pelamin tu, kawan aku cakap, diorang tak bersungguh pun nak pasang dengan cepat. Siap ada masa lagi nak berhenti sekejap smoking. Haih.. memang tatau lah nak cakap apa..

Kecewa memang sangat lah kecewa. Sedih. Sedih yang teramat. Tapi benda dah jadi, tak boleh nak ulang balik. Kalau lah boleh di ulang semula, memang aku tak ambik bridal ni. Tak ada satu pun yang bagus. Harga mahal, service teruk. And diorang tak profesional pun. Sebab Ana and husband dia dua2 ada kerja tetap lain. Bridal ni part time je. So memang caca merba la. Ye lah aku ni niat nak tolong member, tapi, ini yang dapat.. Haih…

Mak kata, muhasabah diri. Sekarang ni aku redha. Redha memang redha, tapi bila ingat2 balik, sakit nya hati… itu je hari yang aku ada.. aku memang plan semuanya awal, tapi apakan daya, kita hanya merancang, Tuhan menentukan… At least ada la jugak pelamin kan. Daripada tak ada. It could be worst.. (nak sedapkan hati). Alhamdulillah dah selamat pun jadi isteri orang. Nasihat kepada yang bakal nak berkahwin, tak payah lah nak tolong2 member kalau menda2 macam ni.. banyak lagi cara korang boleh tolong member.. too risky kalau nak involve hari bersejarah korang.. and kena kuat mental bila benda2 macam ni jadi… masa aku meleleh2 air mata meroyan masa pelamin tak sampai2, berapa kali cakap dalam hati, ‘it could be worst’. ulang banyak2 kali. and true, it could be worst.

Member aku cerita, ada sorang pasangan ni pun terkena lebih kurang macam aku. Tapi lagi teruk, siap keluar dekat sinar harian lagi. Saman bagai. Aku ni tak mampu la kan nak kluar dekat sinar harian. Mampu tepek dekat blog sendiri yang ada la 2 org baca seminggu. Kalau ada yang nak share dekat FB, dipersilakan. Apa2 pun, untuk bakal pengantin, berhati2 lah memilih bridal. Jangan sebab nak tolong kawan, diri sendiri tergadai..

Aduan dan Kredit: Faizul Mohd Fauzi
Sumber: Dierlufeng
SILA TINGGALKAN KOMEN DISINI DAN SHARE



SILA LIKE FANPAGE KAMI DAN SHARE ARTIKEL INI






6 comments:

  1. Tak dpt nk byg perasaan masa tu.teruk betul!! Lagi sakit hati dgn jawapan diorg yg selamba badak mcm xde apa. Ppehhh ..klu aku dah lama aku campak diorg dlm mesin kisar daging. Ggggrrr

    ReplyDelete
  2. Erkk.. dasatnye.. alhamdulillah.. sy kawin dlu amek sedara makcik punyer hasben. Servis tiptop. Baju dpt yg baru. Tempat renjis yg tinggi yg mmg cun. Baju salin2 ngn makeup ngn pelamin 2. Kt dewan n kt umh. Dlm rm3500 mmg puas hati sgt3!! Sampai mse berendoi anak pon amek ngn die.. 3 hr b4 die dh pasang.. tp cuak la.. ank2 buah la ngendeng2 je nk naik kann.. ade hikmah dsebalik apa yg tjadi tu.. kita hanya merancang. Allah yg menentukn segalanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai alma delisya,.. blh rekemen kat saya x? 0176845448 wasap/wechat.. tq..

      Delete
  3. U should let us know bridal yg mana....Coz kalau mcm ni org lain pn akan terkena kan...Huh...Risaunye kalau kene mcm u...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Same story, ZSD Bridal Puchong. Even worse, tak datang survey rumah pengantin pun (walaupun sekangkang kera je dari puchong), ingatkan dh pro sgt smpai tak payah buat ape2 measurement utk pelamin, sekali datang pasang hancur lebur.. dengan barang dh bekarat, hitam, berkulat... pembohong besar.

      Delete
  4. B2b, do visit villa pengantin. Insyaallah takkan hampa. Servis mantop.

    ReplyDelete