Show Mobile Navigation

Wednesday, 11 December 2013

Gambar: Kulit Bayi Melecur Teruk Akibat Kesan Sampingan Vaksin Tersebar.

nescafe ais - 09:36




Gambar ini menjadi viral di media sosial. Seorang rakan kepada ibu bayi di atas berkongsikan gambar keadaan ngeri kulit bayi yang didakwa sebagai kesan sampingan akibat pengambilan vaksin kanak-kanak.

Dan amat memeranjatkan, vaksin tersebut didakwa diperolehi daripada klinik kerajaan dan diberikan oleh doktor di Klinik Kesihatan Bukit Kuda Klang, Selangor. Berikut penerangan mengenai pendedahan yang mengejutkan ini facebook puan Nik Jamila Hilmi Yahya:

selepas dari inject 5serangkai utk 3bulan pd tarikh 5/12/13. Petang tu terus meragam smp mlm menangis lepastu keesokan harinya jugak. Bila pegang je sakit. Memula tkda kesan sbb saya igt demam biasa akibat dr injection tu.  bila esoknya saya nak lap badan dia tengok2 seketul tompok seperti dibakar, bila dipegang mmg rasa pns. Smp pergi ke klinik pkar kanak2 pun tk brani nak check then buat surat utk hantar ke hospital. Skrg sy berada di PPUM. Da 3hari anak admited. 

 Gambar tu dr hari pertama sampai ketiga. Blister pun bila pecah jd nanah. Tk sggup sy tgk ank tseksa mcmni.) -------------pls..kaji dulu vacc sebelum anda memberinya pada anak2..pls..kesian ur baby..this photo from group member..

sy dah minta izin beliau utk sharekan..sy sgt sedih tgk baby jadi camni, bayangkan parent baby ni lagi sedih..so korang rasa vacc kite zaman 80-an dulu sama ke dengan zaman skrg kalau ada juga manusia bebal yg ckp --kite dulu amik vacc, hidup, sihat..xde pape pun smpai skrg! ----- 

korg rasa sama ke kandungan dan jumlah vacc kite zmn dulu kala dgn zmn skrg? pls..open ur mind! jgn diperkuda kan oleh farmasi yg buat vacc tu..
Petikan beberapa komen melalui FB Puan Jamila


Ada juga beberapa pihak yang mempertikaikan dakwaan vaksin yang menjadi punca:


Namun, Puan Kaylieyna Wahid, keluarga bayi tersebut, Serta Puan Zulaikha Haris Ibu kepada bayi malang tersebut, tampil memberi komen dan memperjelaskan keadaan yang menimpa anaknya. Puan Zulaikha melalui komennya mengakui effect meecur tu terjadi selepas suntikan di ambil








Dakwaan yang dibuat oleh ibu bayi di atas perlu disiasat segera kerana ia berkaitan kepentingan awam. 

Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia juga perlu memberi maklumbalas segera  mengenai kejadian ini agar tidak menimbulkan pandangan negatif kepada badan bertanggungjawab itu.

SUMBER GAMBAR:NIK JAMILA
SILA TINGGALKAN KOMEN DISINI DAN SHARE



SILA LIKE FANPAGE KAMI DAN SHARE ARTIKEL INI






4 comments:

  1. this is stupid blog for stupid people....pui

    ReplyDelete
  2. belum ada siasatan dah tuduh ini semua sebab vaksin. doktor yang merawat kat PPUM tu tak cakap apa2 ke? takde pun si pengadu nyatakan diagnosis sebenar, main serkap jarang je. kalau tengok gambar macam kesan melecur, mungkin uga sebab guna ubat sapu yang salah, atau mungkin secara tak sengaja belakang bayi terkena benda panas. dalam pada tu saya tak menolak kemungkinan berpunca daripada alahan hypersensitivity kepada vaksin oleh bayi tu, tapi kes macam ni sangat jarang berlaku. anda cari 1000 orang bayi, berapa yang pernah kena reaksi macam ni? jadi sebelum panik tak tentu pasal, kena fahami risikonya sangat rendah... kes terpencil tapi hebohnya macam sekampung yang kena...

    ReplyDelete
  3. kesiannya bayi tu....d.r tu mesti bukan pakar(bodoh..)

    ReplyDelete
  4. kesiannya d.r tu bodoh

    ReplyDelete